A FOGMOSÁSI SZOKÁSAIDDAL RONCSOLOD A FOGAIDAT?

Mindannyian tudjuk, hogy reggel és este fogat kell mosni, de ennél több odafigyelésre van szükség, hogy egészséges maradjon a szájüreged és a benne lakó fogaid. Sőt, lehet hogy olyan fogmosási szokásaid vannak, amivel egyenesen ártasz – pedig azt gondolod, hogy előnyös!
Ha azt akarod, hogy a te fogaid legyenek a legegészségesebbek, le kell számolnod a rossz szokásokkal. Kezdésként olvasd el ezt a listát a gyakori hibákról, amik árthatnak a fogaidnak és az ínyednek!

TÚL ERŐSEN SIKÁLOD A FOGAIDAT

Persze, hogy erősen sikálod a fogaidat… Hogy máshogy jönne le a csúnya lepedék, ami meggátolja a fogaid ragyogását? Sajnos ha túl erősen dörzsölöd a fogaidat, azzal árthatsz nekik, ráadásul az ínyedet is irritálhatod. A túl nagy nyomás karcolásokhoz, vagy akár fertőzésekhez is vezethet, ha rendszeresen csinálod.
A lepedék meglepően laza és puha, ami az eltávolítását könnyebbé teszi, mint gondolnád. Csak akkor nehéz, ha a lepedék fogkővé alakult, de azt amúgy sem leszel képes leszedni, ezt jobb, ha a fogorvosodra bízod. De ne aggódj, nem fog kialakulni fogkő, ha rendszeresen mosol fogat és fogselymezel. Ahelyett, hogy vadul dörzsölnéd, gyengéden, masszírozva mosd a fogaidat, lehetőleg puha sörtéjű fogkefével.

MEGOSZTOD A FOGKEFÉDET

Talán néha te is elcsábulsz, hogy a párod fogkeféjét használd, ha nem találod a sajátodat. Végül is ételt, italt is megosztotok egymással. Esetlegesen még csókolóztok is.
Azonban sajnos az osztozkodás a fogkefén nem jó ötlet, még ha elsőre nem is tűnik borzasztónak, ugyanis sok olyan baktériumot juttathat a szervezetedbe, amire az egész egyszerűen nincs felkészülve.
Azt is észreveheted ilyenkor, hogy gyakrabban betegszel meg, mert például az influenza vírus még órákig a fogkefe felületén marad. A fogkefe menedéket adhat a tüdőgyulladásért felelő kórokozónak, vagy herpeszvírusnak is akár. A baktérium, ami a fogszuvasodást okozza, is rendkívül fertőző. Lehet a párod nem is tudja, hogy szuvasak a fogai, így veszélynek teszed ki magad. Ha esetleg a párodnak nem a legtisztább a szája (vagy a fogai), a saját szájhigiéniád fogja meginni a levét.

TÚL SOKÁIG HASZNÁLOD A FOGKEFÉDET

Tudtad, hogy 3 vagy maximum 4 havonta le kellene cserélned a fogkefédet? A legjobb és talán a legegyszerűbben észben tartható, ha minden évszak kezdetekor új fogkefét kezdesz használni. Nem csak a kórokozók szaporodnak el egy idő után, hanem a fogkefe sörtéi is sérülhetnek vagy eltörhetnek (főleg, ha túl erősen dörzsölöd a fogaidat!). Koszosnak vagy elszínezettnek is tűnhetnek a sörték egy idő után, és nem fogják olyan hatékonyan tisztítani a fogaidat, mint újkorukban, és felsértheti a fogaidat vagy az ínyedet. Ha nem emlékszel, hogy mikor cserélték fogkefét utoljára, akkor itt az ideje a cserének!

RÖVID IDEIG MOSOD A FOGAIDAT

Amikor reggel késésben vagy és sietned kell, talán csak fél perc alatt végig mész a fogaidon és el van intézve a dolog. Végül is, egy rövid fogmosás jobb, mint a semmilyen, nem igaz?
Nem teljesen rossz a gondolatmenet. Akármilyen rövid ideig is mosni a fogakat jobb, mint hagyni rohadni őket. De az a helyzet, hogy messze nem segítesz rajtuk annyit, mintha betartanád az ajánlott 2 perces fogmosási időt. Egy átlagos felnőtt 45 másodpercig mossa a fogait, ez kevesebb mint a 2 perc fele. Amikor ilyen kevés ideig mosod a fogaidat, akkor rengeteg baktériumot, lepedéket és ételmaradékot hagysz hátra. Ráadásul ahhoz, hogy a fluorid javítson a fogzománcon, hosszabb időre van szükség, mint fél perc. Ha te is hamar abbahagyod a fogmosást, esetleg nehéznek találod mérni az időt, tedd be a kedvenc zenédet. A legtöbb zene 2-3 perc hosszú, ez tökéletes lesz a fogaidnak.

ÉTKEZÉS UTÁN EGYBŐL MOSOL FOGAT

Ha a szájápolás királya (vagy királynője) vagy, akkor minden étkezés után mosol fogat: ez nagyszerű, de több kárt okozhat, mint hasznot.
Természetesen jó dolog fogat mosni evés után, de ha ezt túl korán teszed, az visszaüthet. Az étkezés befejezése után az ételekben lévő savak a szádban maradnak. Ha ilyenkor abrazív hatású fogkrém kerül a fogaidra, akkor a savak jobban hozzáférnek a fogaid érzékeny részéhez. Ez a fogzománc eróziójához vezet és a fogaid érzékennyé fognak válni.
Ahhoz, hogy ezt elkerüld, várj legalább 15-20 percet, miután ettél. Ez elég idő ahhoz, hogy a nyálad semlegesítse és lebontsa a savakat a szádban. Ha valami miatt nem tudsz ennyit várni, akkor öblítsd ki a szádat vízzel fogmosás előtt. Ez segít a savak egy részének az eltávolítását.

ELHANYAGOLOD AZ ÍNYEDET

A legtöbb esetben elégségesen tisztítod az ínyedet, amikor mosod a fogaidat, végül is össze vannak kapcsolva és ha mosod rendesen a fogad oldalait is, akkor az ínyedet is eléred.
Ha azonban biztosra szeretnél menni, akkor érdemes extra puha sörtéjű fogkefét alkalmazni, így garantálod, hogy ha még erősebben is mosol fogat, akkor se tegyél kárt az ínyedben. Az All smiles fogfehérítő szett rendeléséhez jár ajándékba egy extra puha sörtéjű bambuszfogkefe, amivel az ínyedet és a környezetet is kímélheted.

NEM TISZTÍTOD A NYELVEDET

Ne aggódj, nem szükséges külön nyelvtisztítót venned. Viszont a fogmosás végén érdemes a fogkefe sörtéivel (vagy a másik oldalán lévő nyelvtisztítóval) átdörzsölni a nyelved. Ez segít leküzdeni/megelőzni a rossz szájszagot a baktériumok „fellazításával”. Ha még jobb eredményt akarsz, akkor öblítsd ki a szád szájvízzel ezután.

KEMÉNY SÖRTÉJŰ FOGKEFÉT HASZNÁLSZ

A puha sörték nem a babáknak való; tulajdonképpen a puha sörtéjű kefék jobbak a fogaidnak és az ínyednek, mint a közepes- vagy kemény sörtéjű társaik. Könnyebben elhajlanak, így kedvezve az ínyednek. Kevésbé koptatják a fogaid felszínét, ami jobb a fogaidnak. Akiknek gyenge a fogzománc a fogaikon, vagy érzékenyek a fogaik, azoknak az extra puha sörtéjű fogkefe a legjobb választás. A keményebb sörte még jobban meggyengíti a fogzománcot és az ínyt, ahol csatlakozik a fogaidhoz. Jónéhány fogkefe gyártó már elkezdte megszüntetni a kemény sörtéjű fogkefék gyártását, mivel (szinte) semmi előnyük. A lényeg innen, érdemes lehet puhább fogkefére váltanod.

Exkluzív bónusz: Letölthető csekklista a legfontosabb dolgokról, amikkel törődnöd kell, ha fontos számodra a fogaid egészsége! Kattints a gombra és legyen a tied a lista!

ROSSZUL TÁROLOD A FOGKEFÉDET

Ott hagyhatod a fogkefédet a pulton. Berakhatod egy utazó táskába. Beteheted a tartóba fejjel lefelé. Ezek mind rossz módok a tárolásra, ugyanis a kórokozók így tudnak a leginkább elszaporodni rajta.
Az egyetlen mód, ahogy érdemes tárolni, az ha állítva tárolod, úgy hogy a sörték a levegőben legyenek. Így tudnak a leggyorsabban megszáradni a következő használat előtt. Ne rakd le a pultra, ahol a folyadék ott maradt és ne tedd be utazó táskába, vagy bármilyen zárt helyre: így nem fog megszáradni, ami tökéletes táptalaj a baktériumoknak és egyéb nem túl gusztusos dolognak, hogy elszaporodjanak a nedves, zárt környezetben.
Szerezz be egy egyszerű poharat a fürdőszobádba. Ha többen éltek együtt, akkor arra ügyelj, hogy ne érjenek össze a fogkefék fejei. Ami még fontos, hogy lehetőleg ne a wc közelében legyenek. Ha nem megoldható, akkor mindig csukd le a wc-t, mielőtt lehúzod. Ügyelj ezekre, hiszen a fogkefédet napi kétszer legalább a szádba teszed!

SOSEM VÁLTASZ A RUTINODON

Van egy régi mondás, miszerint ha ugyanazon a pályán futsz mindennap, akkor a tested egyik oldala erősebb lesz, mint a másik. Hogy ezt leküzd, érdemes visszafele futni a pályán, vagy esetleg új pályára merészkedni. Szeretnél egy másik példát? Valószínűleg a partnered nem akar majd ugyanabba az étterembe menni minden este, hiába főznek nagyon jól. Hasonlóan, a fogaidnak is szüksége van néha egy kis változatosságra.
Ha mindig ugyanúgy mosod a fogaidat, akkor mindig a jól megszokott helyeket tisztítod meg igazán. Persze az a pár hely ragyogni fog, de néhány másik rész el lesz hanyagolva és csak egyre több és több baktérium lesz arrafelé.
Először furcsa lesz, hogy nem a jól bevált fogmosási procedúrát alkalmazod, de tisztábbnak fogod érezni a szádat, ha egyszer-egyszer másképp mosol fogat. Még talán kicsit szórakoztatóbbá is teheted az egészet a változatossággal. Próbálkozz más fogmosási mintákkal és figyeld meg milyen utána (tisztábbnak érzed-e, esetleg fehérebbnek találod a fogaidat, vagy sikerült megszabadulni egy régebbi ételdarabkától…). Meg leszel lepve! 🙂

VÉGSZÓ

A fogmosási szokásaiddal ártasz a fogaidnak és az ínyednek? Könnyen lehet, hogy igen, főleg ha a fentebb átbeszélt dolgokat elrontod. De aggodalomra semmi ok: most már tudod, hogy mire érdemes figyelned és ezeket a hibákat könnyen kijavíthatod, csak egy kis odafigyelést igényel. Ha ezekre odafigyelsz és rendszeresen ápolod a fogaidat, a legegészségesebb szájú emberek közé fogsz tartozni Te is!

Ha szeretnél többet olvasni a fogfehérítésről, kattints ide az ingyenes e-bookunkért!

Ha pedig szeretnél értesülni hasonló cikkekről, tippeket kapni vagy csak szimplán jól érezni magad, akkor kattints a lenti gombokra és kövess Facebook-on és Instagram-on! (Kicsit más témájú posztok kerülnek ki a két felületen, érdemes mindkettőt megnézned!)

A rossz szájszag 6 oka

A ROSSZ SZÁJSZAG 6 OKARengeteg oka lehet a rossz leheletnek és míg a legtöbb ártalmatlan, a rossz szájszag akár komolyabb problémára is rámutathat! Az Amerikai Fogászok Szövetsége (American Dental Association) szerint a felnőttek felének rossz a szájszaga. Felsorolunk...

bővebben

7 szokás, ami tönkreteszi a fogakat

7 ROSSZ SZOKÁS, AMIVEL TÖNKRETESZED A FOGAIDATNe hagyd, hogy néhány rossz szokásod tönkretegye a fogaidat. Az All smiles felfedi azokat a mindennapi cselekvéseket, amivel ronthatod a fogaidat.1. JÉG RÁGCSÁLÁS Látszólag egy ártalmatlan szokás, de maradandó károsodást...

bővebben

Tévhitek a fogfehérítésről

TÉVHITEK A FOGFEHÉRÍTÉSRŐLNem vagy biztos benne, hogy a fogfehérítés neked való? Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket és mítoszokat, hogy segítsünk neked jobb döntést hozni!1. TÖNKREMENNEK TŐLE A FOGAID Az egyik leggyakoribb tévedés a fogfehérítéssel kapcsolatban,...

bővebben

A tisztább fogak eltakarítják a betegségeket

A RENDBEN TARTOTT FOGAK ELSÖPRIK A BETEGSÉGEKETElőzd meg a cukorbetegséget, a rákot és még sok más betegséget, azzal, hogy karban tartod a fogaidat (a kép csak illusztráció :))"Ma este inkább nem mosok fogat.." - Remélem neked nem ismerős ez a mondat, de ha mégis,...

bővebben

10 tipp, hogy egészségesek maradjanak a fogaid

10 TIPP, HOGY EGÉSZSÉGESEK MARADJANAK A FOGAIDAz egészséges fogak eléréséhez oda kell figyelned egész életedben. Még ha mondták is már neked, hogy szépek a fogaid, fontos, hogy mindennap tegyél a problémák elkerüléséért. Ebbe beletartozik a szájhigiéniai termékek...

bővebben

10 étel, amitől elszíneződnek a fogaid

10 ÉTEL, AMITŐL ELSZÍNEZŐDNEK A FOGAIDA megfelelő szájhigiénia az első lépés a fehér fogak felé, de legalább annyira fontos, hogy miket eszel és iszol. Az All smiles fogfehérítő szettel akár 8 árnyalattal fehérebb fogakat is elérhetsz, de figyelj oda, hogy milyen...

bővebben
biztonságos fizetés

A biztonságos és díjmentes online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Copyright © 2018 allsmiles.hu minden jog fenntartva
villámgyors szállítás

Belföldi rendelésed 1-3 munkanapon belüli szállításáról a GLS és az MPL gondoskodik.       
kapcsolat

Messenger: http://m.me/allsmiles.hu

Telefon: +3670 9411814

Email: info@allsmiles.hu