FOGÁPOLÁSI KISOKOS – MINDEN, AMIT TUDNOD KELL

A megfelelő szájhigiénia többről szól, mint egy kis fogmosás, néha fogselymezés és egy magabiztos mosoly. Inkább arról, hogy megóvjuk a fogainkat, ínyünket és a szánk többi részét, hogy tudjunk beszélni, enni és bármilyen formáját folytatni a másokkal történő kommunikációnak, anélkül, hogy kellemetlenül éreznénk magunkat. Arról, hogy képesek legyünk egészséges döntéseket hozni és fenntartható jólétünket biztosítani. Arról is, hogy megbetegedések nélkül éljünk. Ezért fontos, hogy tudd a miérteket és a hogyanokat!
A száj egészsége tükrözi az egészségi állapotát az embernek. A szánk az ablak a testünk többi részére, és ha ez egészséges, akkor segítjük magunkat, hogy hosszabb távon egészségesek maradjunk és ha meg is betegszünk, könnyebb lesz kideríteni, mi a gond. Egy részletes szájvizsgálatból immun rendelleneségek és a rák egyes típusai is megállapíthatók, ráadásul egyre több kutatás talűl összefüggést a szájhigiénia és a szájfertőzések, cukorbetegség, sztrók, illetve szív és tüdő megbetegédesk közt.
Így tehát kijelenthetjük, hogy egy magas minőségű élet eléréséhez kulcsfontosságú a megfelelő szájhigiénia, a megelőzés, és a korai kezelés, ha szükséges.

ÉRDEKESSÉGEK A FOGAKRÓL

A fogak igen fontos szerepet töltenek be a mindennapokban: használjuk rágásra, hogy emészthetőbbek legyen az ételeink, a mosolyunkat ragyogóbbá varázsolják, ráadásul egyszerűen odafigyelhetünk rájuk, hogy ne legyen velük gond. Néhány érdekesség, hogy ne csak a száraz tényekről beszéljünk:

 • A fogaid teljesen egyediek. Körbe mehetsz az egész bolygón, nem fogsz még egy ugyanolyan fogazatú embert találni, mint a tied.
 • A németek a középkorban azt tartották, hogy a fogfájást csak úgy lehet gyógyítani, ha megcsókoltak egy szamarat.
 • A zománc a fogaidon a legkeményebb szövet a testedben.
 • A bölcsességfogak onnan kapták a nevüket, hogy amikor nőnek (17-25 évesen), azt az időszakot tartották a bölccsé válás időszakának.
 • Több ember használ kék fogkefét, mint pirosat.
  Talán erről hallottál már, de tudtad, hogy több mint 300 típusú baktérium képzi a fogkövet? És azt, hogy ugyan az átlag ember 45-70 másodpercig mos fogat, habár az ajánlott az 2-3 perc. Ami egész életedre vetítve 355-554 óra, vagy 15-23 nap. Nem kevés… Így már viszont belefér azaz idő, amit a cikkek elolvasására fordítasz, hogy javíts a helyzeteden! 🙂

5 LEGGYAKORIBB PROBLÉMA

A száj, fogak és íny rossz állapota komoly problémává is alakulhat, de a jó hír, hogy ez könnyedén megelőzhető. Az első lépés, hogy felismerd a leggyakoribb fogászati problémákat. Tehát melyek azok?

Rossz szájszag. Ha rossz szájszagot tapasztalsz, nem vagy egyedül. Kutatások szerint az emberek 45%-a a világon rendelkezik bizonyos szintű halitózissal, azaz kellemetlen szájszaggal. Okozhatja a nem megfelelő szájhigiénia, szájszárazság vagy fogíny betegség. A szájvíz a szagon ugyan segít, de nem az okot gyógyítja.

Fogszuvasodás. Fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a lepedék találkozik a cukorral vagy keményítővel az ételekből, savak keletkeznek és megtámadják a fogzománcot. Sok ember azt hiszi, hogy ez csak gyerekeknél fordulhat elő, de valójában a felnőttek is ugyanúgy ki vannak téve ennek legalább annyira, ha nem jobban. Napi kétszeri fogmosás, fogselymezés mindennap és fogorvosi ellenőrzés megoldják a problémát.

Elszíneződött fogak. Ez a gyakori probléma több mindentől lehet: dohányzás, sötét színű italok (tea, kávé, üdítők) fogyasztása, betegségek, gyógyszerek. A fogak elsárgulhatnak, de akár szürkévé is válhatnak. A fogfehérítés segít a problémán. Erre megoldást itt találsz.

Fogfájás és sürgős fogorvosi esetek. A fogorvosi ellenőrzés és a helyes szájápolás ezek javarészét megoldja. Persze balesetek történhetnek bármikor, néha igencsak fájdalmasak és ijesztőek tudnak lenni. Fogtörések, repedések, esetleg kihullot fogak… Ennek a kockázatát odafigyeléssel a mindennapokban tudod csökkenteni.

Íny betegségek. Ez történik, amikor a fertőzések megtámadják a fogaidat körül vevő szövetet, az ínyedet. Ha nem foglalkozol vele egy egyszerű ínygyulladás súlyos foggyökérhártya-gyulladáshoz (periodontális betegség) vezethet, ami miatt a fogadat is elvesztheted. Hogy elkerüld, távolítsd el a lepedéket a fogaidról mindennap.

 

CUKOR: A FOGAID LEGNAGYOBB ELLENSÉGE

Mindannyian hallottuk már, hogy a cukor rossz a fogaknak és hogy az édességevés szinte mindig fogszuvasodáshoz vezet… De valójában hogy történik ez?

Mindannyiunknak vannak baktériumok a szánkban – jók és rosszak egyaránt. A cukor ez utóbbinak olyan, mint a mágnes: odavonzza a rossz baktériumokat és miután káros savakat termelnek a baktériumok, károsítják a fogakat és végül fogszuvasodást okoznak.

Ezért ajánlják, hogy lehetőleg kerüld a cukrot, vagy legalábbis minimalizáld. Minél kevesebbet eszel, annál kisebb az esély, hogy a rossz baktériumok kárt okozzanak.
De ez nem minden. Sok egyéb úton is lehet (sőt, kell is) küzdeni a betegségek ellen és az egészséges szájért!

 

Exkluzív bónusz: Letölthető csekklista a legfontosabb dolgokról, amikkel törődnöd kell, ha fontos számodra a fogaid egészsége! Kattints a gombra és legyen a tied a lista!

TIPPEK A RAGYOGÓ SZÁJHIGIÉNIÁÉRT

Az eredeti fogaid a legjobbak, amik valaha lehetnek. Úgyhogy gondoskodj arról, hogy sokáig veled maradjanak azzal, hogy megadod nekik a megfelelő törődést. Itt van néhány dolog, amit érdemes csinálnod:

Az alapok. Az alapvető foghigiéniát, ha gyakorlod az több szempontból is jövedelmező: elkerülheted a(z olykor igen fájdalmas) betegségeket és megtarthatod a fogaidat életed végéig. A főbb dolgok, amiket tehetsz:

 • Moss fogat napi kétszer, legalább két percig fluoridos fogkrémmel.
  o Tipp: Használj puha sörtéjű fogkefét és figyelj oda, hogy 3 havonta cseréld, vagy előbb, ha megfázás vagy egyéb fertőző betegséged volt, amiből a kórokozók a fogkefére kerülhetnek. Hagyományos és elektromos fogkefe is megteszi, mindkettő jól működik. A fluroidos fogkrém azért szükséges, mert erősíti a fogakat és segít a fogszuvasodást megelőzni.
 • Használj fogselymet napi szinten, hogy eltávolítsd az ételmaradékot, a baktériumokat és a lepedéket onnan, ahova a fogkefével nem érsz el.
  o Tipp: Használj 40-50 centi fogselymet, tekert a mutató és a középső ujjad végére, tartsd szorosan a fogak körül C-alakban és mozgasd előre hátra (húzó-toló mozdulattal).
 • Táplákozz egészségesen és korlátozd le az étkezések közti snackeket.
  o Tipp: Csökkentsd a cukor beviteledet: ez eteti a káros baktériumokat. A savas ételekkel és italokkal is vigyázz, ugyanis ezek kikezdik a fogzománcot, védtelenül hagyva a fogaidat a szuvasodást okozó kórokozókkal szemben.
 • Ütemezd be a fogorvos meglátogatását
  o Tipp: Kérdezd ki a fogorvost a szád állapotáról és mondj el neki bármi problémát, amit érzékeltél. Kérd ki a véleményét az étkezési szokásaidról (ha fogyasztasz alkoholt, vagy dohányzol, azt is mondd el)

  Gyors tippek gyerekeknek. A megfelelő szájápolás otthon kezdődik, méghozzá fiatal korban. Szerencsére három könnyű lépéssel kialakítható az erős szokás a fogápolás iránt a gyerekeknél is!
 • Legyen szórakoztató a fogmosás. Elkezdheted azzal, hogy a gyerek kedvenc zenéjét teszed be fogmosáshoz. Ezzel azt is elérheted, hogy elegendő ideig mosson fogat.
 • Engedd, hogy kiválassza a saját fogkeféjét és fogkrémjét. Sok fajta élénk színű, formájú fogkefe és többfajta, gyerekeknek szánt, jó ízű fogkrém található a boltokban. Ez sokat segít, hogy több kedve legyen fogat mosni.
 • Készíts motiváló, jutalmazó táblázatot amiben tölthetik a gyerekek, hogy melyik napon mostak fogat kétszer és megtanulják, hogy konzisztensek legyenek, így ki tud alakulni a szokás. A jutalom lehet valami egyszerű dolog: valamilyen egészséges jutalom (például gyümölcs), vagy hoyg kicsit tovább játszhatnak kint.

  Gyors tippek felnőtteknek. A felnőtteknél is kialakulhat fogszuvasodás, ami súlyosabb problémákhoz is vezethet. Itt van három egyszerű tipp, amivel még egészségesebb szűjüreged lehet!
 • Igyál elegendő vizet. Általánosságban is jó az egészségednek, ráadásul a fogaidat erősíti, tisztán tartja a szádat és kisebb eséllyel lesz szájszárazságod is.
 • Rágj cukormentes rágót. Segít leszedni a lepedéket a fogaidról, megelőzi a fogzománc pusztulását és csökkenti a fogak érzékenységét. De ez nem váltja ki a fogmosást és a fogselymezést, ez fontos!
 • Ha dohányzol, próbáld meg letenni. Amellett hogy az egészségedre káros, a leheletednek, az ínyednek és a fogaidnak sem tesz túl jót

Ha szeretnél többet olvasni a fogfehérítésről, kattints ide az ingyenes e-bookunkért!

Ha pedig szeretnél értesülni hasonló cikkekről, tippeket kapni vagy csak szimplán jól érezni magad, akkor kattints a lenti gombokra és kövess Facebook-on és Instagram-on! (Kicsit más témájú posztok kerülnek ki a két felületen, érdemes mindkettőt megnézned!)

A fogmosási szokásaiddal roncsolod a fogaidat?

A FOGMOSÁSI SZOKÁSAIDDAL RONCSOLOD A FOGAIDAT?Mindannyian tudjuk, hogy reggel és este fogat kell mosni, de ennél több odafigyelésre van szükség, hogy egészséges maradjon a szájüreged és a benne lakó fogaid. Sőt, lehet hogy olyan fogmosási szokásaid vannak, amivel...

bővebben

A rossz szájszag 6 oka

A ROSSZ SZÁJSZAG 6 OKARengeteg oka lehet a rossz leheletnek és míg a legtöbb ártalmatlan, a rossz szájszag akár komolyabb problémára is rámutathat! Az Amerikai Fogászok Szövetsége (American Dental Association) szerint a felnőttek felének rossz a szájszaga. Felsorolunk...

bővebben

7 szokás, ami tönkreteszi a fogakat

7 ROSSZ SZOKÁS, AMIVEL TÖNKRETESZED A FOGAIDATNe hagyd, hogy néhány rossz szokásod tönkretegye a fogaidat. Az All smiles felfedi azokat a mindennapi cselekvéseket, amivel ronthatod a fogaidat.1. JÉG RÁGCSÁLÁS Látszólag egy ártalmatlan szokás, de maradandó károsodást...

bővebben

Tévhitek a fogfehérítésről

TÉVHITEK A FOGFEHÉRÍTÉSRŐLNem vagy biztos benne, hogy a fogfehérítés neked való? Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket és mítoszokat, hogy segítsünk neked jobb döntést hozni!1. TÖNKREMENNEK TŐLE A FOGAID Az egyik leggyakoribb tévedés a fogfehérítéssel kapcsolatban,...

bővebben

A tisztább fogak eltakarítják a betegségeket

A RENDBEN TARTOTT FOGAK ELSÖPRIK A BETEGSÉGEKETElőzd meg a cukorbetegséget, a rákot és még sok más betegséget, azzal, hogy karban tartod a fogaidat (a kép csak illusztráció :))"Ma este inkább nem mosok fogat.." - Remélem neked nem ismerős ez a mondat, de ha mégis,...

bővebben

10 tipp, hogy egészségesek maradjanak a fogaid

10 TIPP, HOGY EGÉSZSÉGESEK MARADJANAK A FOGAIDAz egészséges fogak eléréséhez oda kell figyelned egész életedben. Még ha mondták is már neked, hogy szépek a fogaid, fontos, hogy mindennap tegyél a problémák elkerüléséért. Ebbe beletartozik a szájhigiéniai termékek...

bővebben
biztonságos fizetés

A biztonságos és díjmentes online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Copyright © 2018 allsmiles.hu minden jog fenntartva
villámgyors szállítás

Belföldi rendelésed 1-3 munkanapon belüli szállításáról a GLS és az MPL gondoskodik.       
kapcsolat

Messenger: http://m.me/allsmiles.hu

Telefon: +3670 9411814

Email: info@allsmiles.hu